Dzielimy się doświadczeniemWpływ optymalnego leczenia farmakologicznego na jakość życia u chorych z przewlekłą skurczową niewydolnością serca w okresie 3 lat obserwacji - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Owczarek, Aleksander; Wojnicz, Romuald; Pudlo, Robert; Schmidt, Barbara; Fryś-Kubala, Magdalena; Klimaszewska, Karolina; Zembala, Marian; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp : Pomimo postępu w medycynie przewlekła niewydolność serca (HF) stanowi nadal istotny problem kliniczny. Cel pracy : Celem pracy było określenie zmian w jakości życia zależnej od stanu zdrowia (HRQoL) u leczonych optymalnie chorych z HF w okresie 3 lat obserwacji. Materiał i metody: Analizie poddano kolejnych 197 hospitalizowanych chorych ze stabilną skurczową HF (NYHA II i III). W okresie 3 mies. poprzedzających hospitalizację pacjenci byli oceniani pod jej kątem i otrzymywali następujące zalecenia: maksymalne tolerowane dawki ACEI lub ARB, leku beta-adrenolitycznego (metoprolol CR lub karwedilol), spironolakton, furosemid oraz preparaty naparstnicy (65% chorych). Kryterium włączenia do badania była stabilna skurczowa HF (LVEDd > 57 mm i LVEF 30% światła naczynia) w koronarografii, planowaną transplantację serca oraz brak pisemnej zgody chorego na włączenie do badań. Obserwacja kliniczna była rozpoczęta przy przyjęciu chorego do szpitala i trwała przez 3 lata. Jakość życia oceniano za pomocą kwestionariusza SF-36 na początku i po 3 latach obserwacji. Wyniki : Mężczyźni stanowili 82,7% badanych. W II klasie NYHA znajdowało się 157 (77,7%), a w III 40 (20%) chorych. U 130 (66%) osób występowało nadciśnienie tętnicze. W okresie 3 lat obserwacji zgon wystąpił u 18,4%, transplantacja u 3,1%, a hospitalizacja u 30,1% badanych. Ponadto stwierdzono istotną poprawę w zakresie HRQoL. Wnioski: Optymalne leczenie farmakologiczne oraz współdziałanie chorego w procesie leczenia powodowały istotną poprawę wszystkich wskaźników jakości życia. Największa poprawa dotyczyła wskaźnika RP (ograniczenia w pełnieniu ról z powodu zdrowia fizycznego) oraz MH (zdrowie psychiczne).