Techniki obrazowaniaKrwiak pourazowy lewej jamy opłucnowej powikłany krwiakiem śródpiersia i odmą opłucnową u młodego dorosłego – opis przypadku - Głowacki, Jan; Filipowski, Marek; Lewandowski, Roman; Wojtacha, Jacek; Hawranek, Michał; Greiff, Małgorzata; Miszalski-Jamka, Karol; Jackowska, Zuzanna; Rokicki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Autorzy przedstawiają rzadki przypadek krwiaka opłucnowego powikłanego odmą opłucnową i krwiakiem w śródpiersiu. Niejasny wywiad urazowy, po którym po 3 dniach wystąpił ból w klatce piersiowej, spowodował zgłoszenie się pacjenta na izbę przyjęć, gdzie nie wykonano zdjęcia klatki piersiowej. Chory z podejrzeniem zawału został skierowany do Śląskiego Centrum Chorób Serca, gdzie po przeprowadzonej diagnostyce skierowano go do Kliniki Torakochirurgii na zabieg wideotorakoskopii.