Światło, które leczy - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Pozytywne, pełne nadziei nastawienie to w leczeniu części chorób nawet 70 proc. sukcesu. Dlatego tak ważne jest, poza fachową opieką lekarską, stworzenie przyjaznego klimatu w placówce służby zdrowia. Jednym z podstawowych elementów sprzyjających pozytywnym odczuciom pacjentów jest odpowiednie oświetlenie.