Oczekiwania pacjenta onkologicznego wobec personelu medycznego - Zieniuk, Anna Maria (Psychoonkologia, 2009)
Wstęp: Badanie dotyczyło problemu oczekiwań pacjenta onkologicznego wobec personelu medycznego oraz postrzegania tych oczekiwań przez lekarzy i pielęgniarki pracujących z pacjentem chorym na nowotwór. Otrzymane wyniki zostały przeanalizowane pod kątem różnic w poziomie oczekiwań. Materiał i metody : W badaniu pilotażowym (N = 43) i właściwym (N = 204) wzięli udział pacjenci oraz pracownicy – lekarze i pielęgniarki – Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Zadanie osób badanych polegało na wypełnieniu ankiety składającej się z dwóch części (projekt własny). Pierwsza część zawierała dane osobowe respondenta oraz zgodę na udział w badaniu. Druga część dotyczyła bezpośrednio oczekiwań pacjenta wobec personelu, zgodnie z postawioną główną hipotezą, że istnieją różnice między oczekiwaniami pacjenta a postrzeganiem tychże oczekiwań przez personel medyczny. Wyniki: Zebrane dane wykazały, że poziom oczekiwań pacjentów wobec personelu medycznego różni się w zależności od długości hospitalizacji oraz płci pacjentów. Analiza wariancji z powtarzanym pomiarem wykazała natomiast zależność pomiędzy oczekiwanymi czynnościami a badanymi grupami. Wnioski: Pacjent onkologiczny oczekuje od personelu medycznego przede wszystkim czynności informujących. Pielęgniarki mają większą świadomość potrzeb związanych z emocjonalną sferą pacjenta niż sami pacjenci.