Choroba von Willebranda – najczęstsza osoczowa skaza krwotoczna - Sokołowska, Bożena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Choroba von Willebranda to najczęstsza wrodzona osoczowa skaza krwotoczna. Większość chorych z typem 1, stanowiącym 70% przypadków, to kobiety. Do objawów klinicznych należą m.in. miesiączki krwotoczne, torbiele krwotoczne jajników, krwotoki poporodowe.