Krwawienia młodocianych - Skrzypulec-Plinta, Violetta; Drosdzol-Cop, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Krwawieniami młodocianych nazywa się krwawienia trwające ponad 10 dni i/lub obfite, ze skrzepami, z utratą krwi ponad 80 ml, prowadzące do anemizacji. Takie epizody mogą następować do 5 lat po menarche, charakteryzuje je różnie długi czas krwawienia oraz jego zróżnicowane nasilenie: od średniego do obfitego. Krwawienia młodocianych to bardzo częsta forma nieregularnego miesiączkowania w okresie adolescencji, zazwyczaj o charakterze czynnościowym. Spowodowane są one najczęściej brakiem owulacji z małym stężeniem estrogenów, niewydolnością ciałka żółtego lub zaburzeniem kurczliwości myometrium i naczyń. Krwawienia młodocianych dzieli się na krwawienia o nasileniu łagodnym, umiarkowanym i ciężkim.