Krwotok poporodowy – kliniczna etiopatogeneza - Oszukowski, Przemysław; Pięta-Dolińska, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Krwotok poporodowy na świecie występuje – wg danych Światowej Organizacji Zdrowia – w ok. 10,5% porodów i jest najważniejszą pojedynczą przyczyną zgonów wśród młodych kobiet. Mimo że czynniki ryzyka krwotoków poporodowych oraz sposoby zapobiegania im zostały dobrze udokumentowane, to jednak w wielu przypadkach patologia ta zaskakuje położników. Do głównych przyczyn odpowiedzialnych za omawianą patologię należą: atonia macicy, resztki łożyska i błon płodowych, urazy krocza, pochwy, szyjki macicy, pękniecie macicy, wynicowanie macicy. Koagulopatie wrodzone i nabyte są najrzadziej odpowiedzialne za omawianą patologię.