Ciąża i poród u pacjentki z trombocytopenią samoistną - Skoczyński, Mariusz; Kwaśniewska, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Małopłytkowość to drugie po anemii pod względem częstości występowania powikłanie hematologiczne w ciąży. Przyczyn trombocytopenii jest wiele. Diagnostyka zaburzeń układu hemostazy ma na celu zmniejszenie ryzyka krwawień zagrażających życiu kobiety ciężarnej, a także zabezpieczenie przed krwawieniem wewnątrzczaszkowym u płodu lub noworodka. Zwykle zmniejszona liczba płytek w ciąży jest niegroźna dla ciężarnej, a brak objawów klinicznych związanych z niewielkim stopniem trombocytopenii nie wymaga leczenia. Istotne wydaje się być zdiagnozowanie rzadziej występującej samoistnej trombocytopenii, mogącej być przyczyną stanu naglącego w ciąży. Przedstawiono przypadek samoistnej trombocytopenii o podłożu immunologicznym u pacjentki w ciąży. W artykule opisano zastosowane leczenie i sposób rozwiązania ciąży.