Profilaktyka i leczenie żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u kobiet w ciąży - Kęsik, Jan Jakub; Zubilewicz, Tomasz; Terlecki, Piotr; Paluszkiewicz, Andrzej; Iłżecki, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Ciąża wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), a najgroźniejsze powikłanie zakrzepicy – zatorowość płucna – jest najczęstszą przyczyną zgonu u kobiet w ciąży. Upowszechnienie ultrasonografii (USG) w diagnostyce układu żylnego zwiększyło znacznie rozpoznawalność zakrzepowego zapalenia żył również u kobiet w ciąży. Celem niniejszej pracy jest omówienie zasad diagnostyki ŻChZZ ze szczególnym uwzględnieniem USG oraz przedstawienie aktualnych wytycznych dotyczących profilaktyki i leczenia ŻChZZ u kobiet w ciąży.