Wstrząs septyczny po poronieniu 21-tygodniowej ciąży – opis przypadku - Semczuk-Sikora, Anna; Krzyżanowski, Arkadiusz; Kwaśniewska, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstrząs septyczny jest stosunkowo rzadkim, ale dramatycznym powikłaniem położniczym o wysokiej śmiertelności. W jego przebiegu dochodzi do niewydolności sercowo-naczyniowej, ciężkiej hipotensji i rozwoju niewydolności wielonarządowej. Objawom tym towarzyszą zazwyczaj zaburzenia krzepnięcia. W pracy zaprezentowano opis przypadku wstrząsu septycznego po poronieniu w 21. tygodniu ciąży u 40-letniej kobiety, spowodowanego infekcją Escherichia coli. W trakcie intensywnej terapii oprócz antybiotykoterapii o szerokim spektrum przeprowadzono histerektomię oraz podano aktywowane białko C. Według opinii autorów zastosowane leczenie znacząco poprawiło rokowanie u pacjentki.