Ekspresja receptora estrogenowego alfa i beta w prawidłowych tkankach macicy u kobiet przed menopauzą - Wróbel, Andrzej; Adamiak, Aneta; J. Jakimiuk, Artur; Magoffin, Denis; A. Jakowicki, Jerzy; Haczyński, Józef; Bogusiewicz, Michał; Dziduch, Piotr; Tarkowski, Rafał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Estrogeny oddziałują na tkanki docelowe przez dwa typy receptora, alfa i beta (ER-alfa i ER-beta). Dystrybucja obu typów receptora oraz interakcje pomiędzy nimi w istotny sposób modulują efekt działania estrogenów. Celem pracy była ocena ekspresji receptorów estrogenowych w błonie śluzowej oraz mięśniu macicy kobiet w okresie przedmenopauzalnym. Próbki endometrium oraz myometrium pobrano od 12 kobiet operowanych z powodu mięśniaków macicy. Ekspresję genów receptorów ER-alfa i ER-beta (mRNA) badano metodą odwrotnej transkrypcji (RT) i namnażania cDNA w reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR). W mięśniu macicy ekspresja receptora estrogenowego alfa była znacząco wyższa w porównaniu do receptora beta. W endometrium poziom ekspresji obu typów receptora wykazywał zbliżone wartości. Ekspresja receptora estrogenowego alfa była istotnie statystycznie wyższa w myometrium w porównaniu do endometrium, podczas gdy ekspresja ER-beta nie różniła się znacząco pomiędzy badanymi tkankami. Stosunek ekspresji ER-alfa do ER-beta nie różnił się istotnie pomiędzy myometrium a endometrium. Wyniki badań wskazują, że różnice w ekspresji receptorów pomiędzy błoną śluzową a mięśniem macicy dotyczą jedynie receptora alfa.