Działania niepożądane miejscowych preparatów glikokortykosteroidowych stosowanych w dermatologii - Czarnecka-Operacz, Magdalena; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Glikokortykosteroidy stanowią jedną z najważniejszych grup leków stosowanych w terapii dermatologicznej w odniesieniu do chorób alergicznych oraz różnorodnych schorzeń zapalnych, autoimmunologicznych bądź proliferacyjnych. W niniejszym artykule opisany został podstawowy mechanizm działania glikokortykosteroidów oraz objawy niepożądane tej grupy leków, których można się spodziewać w przypadku przewlekłej lub niekontrolowanej terapii.