Rola opieki paliatywnej w okresie żałoby i osierocenia - Sagan, Magdalena; Pakosz, Artur; Janecki, Marcin (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Problemy okresu osierocenia i żałoby są istotnym wyzwaniem dla interdyscyplinarnego zespołu opieki paliatywnej. Artykuł ten przybliża sytuację żałoby i pokazuje jej wpływ na funkcjonowanie osoby osieroconej. W pracy wyszczególniono cechy zarówno prawidłowo przebiegającej żałoby, jak i takich reakcji na stratę bliskiej osoby, które można uznać za patologiczne. Zostały tu również opisane różne sposoby niesienia pomocy osobom osieroconym, które odpowiednio zabezpieczają potrzeby rodzin będących w okresie żałoby.