Ból neuropatyczny u chorego z nowotworem złośliwym dwunastnicy naciekającym narządy sąsiednie – opis przypadku - Janecki, Marcin; Janecka, Joanna; Pakosz, Artur; Sagan, Magdalena (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Ból neuropatyczny pozostaje wyzwaniem zarówno diagnostycznym, jak i terapeutycznym, a wielu pacjentów cierpi z powodu bólu, który jest oporny na obecnie stosowane leczenie. W niniejszej pracy omówiono przypadek chorego z rzadkim pierwotnym rakiem gruczołowym dwunastnicy, naciekającym narządy sąsiednie oraz powodującym silne dolegliwości bólowe jamy brzusznej, o zmiennym charakterze. Opisano strategie i możliwości leczenia bólu neuropatycznego oraz trudności diagnostyczne wynikające ze zmiany charakteru bólu pierwotnie zdecydowanie nocyceptywnego na neuropatyczny.