Genetyczna analiza polimorfizmów genów naprawy DNA przez rekombinację niehomologiczną Ku70 i Ligazy IV u kobiet z rakiem piersi w wieku pomenopauzalnym - Romanowicz-Makowska, Hanna; Smolarz, Beata; Połać, Ireneusz; Baszczyński, Jakub; Westfal, Bogusław; Maciejczyk, Rafał; Zadrożny, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp : Rak piersi jest główną przyczyną śmierci kobiet na świecie. Podwójne pęknięcia DNA powodują niestabilność genomu, co prowadzi do nowotworów; są naprawiane przez dwa szlaki – rekombinację homologiczną i niehomologiczną. Nie wiadomo, jaką rolę odgrywają one w raku piersi. Materiał i metody : W pracy badano rozkład genotypów i częstości alleli polimorfizmu A46922G genu Ku70 oraz polimorfizmu A6008G (Ile591Val) genu Ligaza IV u kobiet z rakiem piersi. Analiza polimorfizmów została przeprowadzona z zastosowaniem metody PCR-RFLP u 135 chorych na raka piersi. Wyniki : Rozkład genotypów polimorfizmu A46922G genu Ku70 u pacjentów różnił się znacząco (p < 0,05) od rozkładu przewidywanego przez prawo Hardy’ego-Weinberga. Stwierdzono znaczące różnice w częstości alleli między grupą z rakiem piersi a grupą kontrolną (p 0,05) i nie odbiegał od prawa Hardy’ego-Weinberga. Wnioski : Wyniki sugerują, że polimorfizm A46922G genu Ku70 może być związany z rakiem piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym z regionu łódzkiego.