TY - JOUR JO - Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny SN - 1895-5770 VL - 5 IS - 5 PY - 2010 ID - Banasiewicz2010 TI - Kwas masłowy w zapaleniach jelit AB - Kwas masłowy jest substancją produkowaną naturalnie przez bakterie występujące w okrężnicy, z tego też powodu poczyniono wiele badań nad jego wykorzystaniem w zapobieganiu chorobom jelit oraz ich leczeniu. Z uwagi na niekorzystne właściwości fizykochemiczne kwasu masłowego (niska trwałość, silny nieprzyjemny zapach) w badaniach klinicznych oraz w praktyce zastosowanie znalazły jego sole, zwłaszcza maślan sodu. W badaniach klinicznych wykazano, że maślan jest bardzo pomocny w przebiegu takich chorób, jak zanikowe zapalenie błony śluzowej jelita, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, jak również w leczeniu zapaleń jelit po radioterapii i chemioterapii. Podanie kwasu masłowego prowadzi do odtworzenia struktury błony śluzowej jelita oraz przywrócenia jego prawidłowych funkcji fizjologicznych. AU - Banasiewicz, Tomasz AU - Borycka-Kiciak, Katarzyna AU - Kiciak, Adam AU - Kotunia, Anna AU - Pietrzak, Piotr AU - Zabielski, Romuald AU - Krokowicz, Piotr SP - 251 EP - 257 DA - 2010 DO - 10.5114/pg.2010.17261 UR - http://dx.doi.org/10.5114/pg.2010.17261 ER -