Niedrożność żółciowa jelita cienkiego - Naprawa, Grzegorz; Białkowska, Joanna; Kowalewski, Zbigniew; Mikołajczyk, Katarzyna; Brzeziński, Witold (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Niedrożność żółciowa jelit występuje rzadko. Ocenia się, że stanowi ona 1,4–6% przypadków niedrożności przewodu pokarmowego, a dotyczy 0,4–1,5% osób z kamicą pęcherzyka żółciowego. Początkowe objawy są mało charakterystyczne i zwykle imitują epizod kolki żółciowej. Autorzy przedstawiają dwa przypadki dotyczące pacjentek diagnozowanych z powodu niecharakterystycznych dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego, u których następnie rozpoznano niedrożność żółciową jelita cienkiego. Obie pacjentki zakwalifikowano do leczenia operacyjnego. W pierwszym przypadku jedynie usunięto złóg zamykający światło jelita cienkiego i nie obserwowano powikłań w okresie pooperacyjnym. W drugim przypadku jednocześnie usunięto złóg z jelita cienkiego i pęcherzyk żółciowy oraz zamknięto przetokę pęcherzykowo-dwunastniczą. Miesiąc po zabiegu w loży po usuniętym pęcherzyku żółciowym pojawił się ropień, który leczono zachowawczo z dobrym skutkiem.