Rola jonotropowych receptorów glutaminianowych w biologii nowotworów - Stepulak, Andrzej; Polberg, Krzysztof; Kupisz, Krzysztof; Jarząb, Agata; Grabarska, Aneta; Jeleniewicz, Witold; Kiełbus, Michał; Stryjecka-Zimmer, Marta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Skuteczne leczenie wielu typów nowotworów jest ograniczone ze względu na ich stopień klinicznego zawansowania lub własności biologiczne guza. Z powodu niskiej specyficzności tradycyjnej chemioterapii ciągle poszukiwane są nowe rodzaje terapii działające wybiórczo na nieprawidłowo zmienione szlaki metaboliczne w komórkach nowotworowych. W ciągu ostatniej dekady odkryto nowy rodzaj sygnalizacji w komórce nowotworowej wykorzystującej glutaminian, a zablokowanie tej sygnalizacji traktowane jest jako źródło oddziaływania na komórki nowotworowe. W pracy omówiono rolę glutaminianu jako czynnika wzrostu dla komórek nowotworowych, obecność i funkcję jonotropowych receptorów glutaminianowych w nowotworach, jak również potencjalne znaczenie antagonistów tych receptorów jako nowej generacji cytostatyków i proponowane mechanizmy ich działania na poziomie molekularnym.