Ocena przydatności badania FDG-PET/CT w diagnostyce i kwalifikacji do leczenia operacyjnego zaawansowanego raka żołądka - Staniuk, Tomasz; Jankowski, Michał; Zegarski, Wojciech; Małkowski, Bogdan; Kula, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Cel pracy : Ocena przydatności badania FDG-PET/CT w diagnostyce i kwalifikacji do leczenia operacyjnego zaawansowanego raka żołądka. Materiał i metody : W grupie 16 chorych z rozpoznanym rakiem żołądka w stadium zaawansowania T2–4,N0–3,M0–1 wykonano badanie FGD-PET/CT, a następnie przeprowadzono operacje. Analizie retrospektywnej poddano wyniki chorych, u których wykonano zabiegi resekcyjne. Oceniono prawdopodobieństwo wykrycia procesu nowotworowego w zależności od rozmiarów i lokalizacji zmiany pierwotnej, głębokości nacieku, typu histologicznego i typu nowotworu wg klasyfikacji Laurena. Oceniono zgodność oceny cechy N w badaniu FDG-PET/CT z jej oceną w badaniu histopatologicznym. Wyniki : Zidentyfikowano 60% guzów o średnicy powyżej 4 cm, 77% raków o typie rozlanym wg Laurena, 75% nowotworów z cechami pT2 i pT3, 60% raków śluzowokomórkowych oraz 75% raków nisko zróżnicowanych i niezróżnicowanych. Nie wykryto guzów o średnicy poniżej 4 cm, 75% guzów zlokalizowanych w 1/3 środkowej żołądka oraz przerzutów w węzłach chłonnych u żadnego pacjenta z grupy chorych, u których można było wykonać zabieg resekcyjny. Wnioski : 1. Rozmiar i lokalizacja guza pierwotnego mogą mieć wpływ na wynik badania FDG-PET/CT. 2. Badanie PET-KT/CT nie jest wiarygodną metodą umożliwiającą wykrycie wszystkich histopatologicznych typów raka żołądka. 3. Badanie FDG-PET/CT nie jest wystarczająco precyzyjną metodą przedoperacyjnej oceny regionalnych węzłów chłonnych i nie stwarza możliwości prawidłowej kwalifikacji chorych do radykalnego leczenia operacyjnego w zaawansowanym raku żołądka (T2–,N0–3,M0–1). 4. Obecność wzrostu metabolizmu FDG w regionalnych węzłach chłonnych może świadczyć o nieresekcyjności zaawansowanego raka żołądka.