Alergiczny wyprysk kontaktowy u chorych na przewlekłe owrzodzenie podudzi - Czarnecka-Operacz, Magdalena; Żmudzińska, Maria (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Alergia kontaktowa współistniejąca z owrzodzeniami podudzi stanowi trudny, zarówno z diagnostycznego, jak i leczniczego punktu widzenia, problem kliniczny. Dotyczy ona aż 60–70% chorych z owrzodzeniami podudzi, a nadwrażliwość na kortykosteroidy stwierdzana jest w 2,6–5% przypadków. W ostatnich latach obserwuje się wzrost liczby uzyskiwanych pozytywnych wyników testów naskórkowych, w tym również w stosunku do kortykosteroidów. Piwalan tixokortolu i budezonid uznane są za związki wskaźnikowe, które stosowane razem pozwalają na zidentyfikowanie >90% przypadków nadwrażliwości na kortykosteroidy. Uważa się, że stopień przewlekłej niewydolności żylnej może mieć wpływ nie tylko na owrzodzenia podudzi, ale także na współistniejący wyprysk kontaktowy, który jednocześnie staje się czynnikiem komplikującym proces gojenia owrzodzeń.