Zespół zmęczenia u chorych na raka piersi - Rzepka, Katarzyna; Nowicki, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Zmęczenie obok bólu, nudności i wymiotów jest najczęstszym problemem pacjentek leczonych na raka piersi. Występuje u większej liczby chorych niż jakikolwiek inny objaw i jest stanem utrudniającym codzienne funkcjonowanie. Mechanizmy prowadzące do wystąpienia zmęczenia pozostają nieznane. Przyjmuje się wieloczynnikową etiologię. Poznanie przyczyn jest istotne dla określenia skutecznego leczenia i pomocy chorym na nowotwór w radzeniu sobie ze zmęczeniem. Dla dokładniejszej oceny natężenia zmęczenia stworzono narzędzia służące do jego pomiaru. Właściwa ocena zmęczenia nie powinna ograniczać się tylko do ustalenia stopnia nasilenia zmęczenia, ale określać jego wpływ na aktywność życiową oraz identyfikować potencjalne przyczyny. W procesie leczenia dostępne są metody farmakologiczne, jednak rola leków w redukowaniu uczucia zmęczenia nie została jeszcze dokładnie zbadana. Edukacja, doradztwo, ćwiczenia fizyczne, racjonalne gospodarowanie energią oraz terapia snu i właściwe odżywianie rekomendowane są jako właściwe postępowanie niefarmakologiczne w niwelowaniu zmęczenia.