Lęk i ból u osób poddanych profilaktycznej endoskopii jelita grubego - Bazaliński, Dariusz; Kaczmarska, Dorota; Bujalski, Dariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Wstęp : Rozwój diagnostyki, przede wszystkim badań endoskopowych, oraz coraz większa świadomość społeczeństwa dotycząca profilaktyki nowotworów spowodowały, że coraz więcej osób decyduje się na profilaktyczne badanie jelita grubego. Dotąd nie wypracowano światowego konsensusu dotyczącego badań przesiewowych w raku jelita grubego. Istnieją dowody naukowe, że zachorowalność na tego typu raka zmniejsza wykonanie profilaktycznej endoskopii dolnego odcinka przewodu pokarmowego. W porównaniu z innymi badaniami profilaktycznymi metoda ta jest bardziej akceptowana, gdyż zalecany odstęp czasu między badaniami wynosi 10 lat, podczas gdy test na krew utajoną powinien być wykonywany przynajmniej raz w roku. Cel pracy : Celem pracy była ocena poziomu lęku i natężenia dolegliwości bólowych podczas profilaktycznej endoskopii jelita grubego. Materiał i metody : Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego. Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety składający się z dwóch części oraz kwestionariusz STAI i numeryczną skalę natężania bólu NRS. Dodatkowo przeanalizowano dokumentację medyczną w kierunku farmakoterapii, głębokości oceny jelita i wykrytych zmian. Zgromadzony materiał badawczy poddano analizie statystycznej, w której wykorzystano test 2 Pearsona. Badania prowadzono w Szpitalu Specjalistycznym Podkarpackiego Ośrodka Onkologicznego w Brzozowie przez 9 miesięcy (od kwietnia do grudnia 2008 r.). Wykonano 340 kolonoskopii u osób spełniających kryteria kwalifikujące do ambulatoryjnego badania endoskopowego w ramach programu profilaktyki raka jelita grubego finansowanego ze środków NFZ. Wnioski : Kobiety w większym stopniu niż mężczyźni odczuwały dolegliwości bólowe i lęk w trakcie badania. Do najczęściej zgłaszanych dolegliwości należały wzdęcie brzucha, dyskomfort oraz miejscowy ból brzucha. Średnia ocena nasilenia bólu wg skali NRS w ocenie badanych wynosiła 4,5 pkt, można zatem założyć, że badanie jest umiarkowanie bolesne. Wyraźnie wyższy poziom lęku reprezentowali mieszkańcy wsi niż mieszkańcy miast. Wysoki poziom lęku warunkuje subiektywne nasilenie dolegliwości bólowych. Osoby z wykształceniem wyższym wyraźnie reprezentowały niższy poziom lęku jako stanu.