Rozległy guz mieszany przestrzeni przygardłowej penetrujący w obszar dołu skrzydłowo-podniebiennego i podstawy czaszki – opis przypadku - Gierek, Tatiana; Paluch, Jarosław; Markowski, Jarosław; Zralek, Czesław; Kajor, Maciej; Jura-Szołtys, Edyta; Witkowska, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
W pracy przedstawiono rzadki przypadek guza mieszanego ogromnych rozmiarów wywodzącego się z przestrzeni przygardłowej i penetrującego w obszar dołu skrzydłowo-podniebiennego i podstawy czaszki u 62-letniego pacjenta. Autorzy omówili diagnostykę przedoperacyjną oraz opisali technikę operacyjną usunięcia guza. Podkreślili konieczność wykonania operacji przez doświadczony zespół laryngologiczno--neurochirurgiczny ze względu na lokalizację guza.