Rak okrężnicy esowatej w obrębie prawostronnej nieodprowadzalnej przepukliny mosznowej - Godlewski, Janusz; Tenderenda, Michał; Biernacki, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
W pracy opisano przypadek 76-letniego mężczyzny operowanego z powodu objawów krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego i stwierdzonego w badaniu kolonoskopowym guza jelita grubego, przewężającego światło. Śródoperacyjnie rozpoznano pętlę okrężnicy esowatej z okrężnym naciekiem raka w obrębie istniejącej od lat prawostronnej nieodprowadzalnej przepukliny mosznowej. Wykonano częściową resekcję esicy z guzem z dostępu w prawej pachwinie i zespolono jelito grube, odtwarzając ciągłość przewodu pokarmowego w obrębie jamy brzusznej. Następnie wykonano plastykę kanału pachwinowego prawego sposobem Halsteda. Okres pooperacyjny przebiegał bez powikłań. W dostępnym piśmiennictwie opisano jedynie pojedyncze przypadki takiego nietypowego przebiegu raka jelita grubego, ale nieliczne dotychczas znane doniesienia dotyczą tylko zabiegów nieodprowadzalnej przepukliny pachwinowej lewostronnej i stwierdzenia w obrębie uwięźniętego jelita grubego nacieku raka. W niektórych z nich następowała martwica i perforacja ściany jelita grubego. W piśmiennictwie medycznym z tego zakresu nie opisano natomiast powstania raka jelita grubego zlokalizowanego w pętli esicy, w obrębie wieloletniej prawostronnej przepukliny pachwinowej, tak jak stwierdzono w opisanym przypadku. W pracy omówiono również trudności diagnostyczne, technikę operacji oraz przegląd piśmiennictwa dotyczącego tej tematyki.