Forum przypadków klinicznychHistoria naturalna choroby niedokrwiennej serca u chorego na cukrzycę typu 2 - B. Prokop, Jolanta; J. Musiał, Włodzimierz; Kowalska, Irina (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej w znaczący sposób przyspieszają rozwój choroby niedokrwiennej serca. Postęp miażdżycy jest szczególnie burzliwy u pacjentów z niewyrównaną cukrzycą. Przedstawiony przypadek dotyczy 44-letniego mężczyzny obciążonego licznymi czynnikami ryzyka, z wywiadem choroby niedokrwiennej serca, u którego brak wyrównania zaburzeń metabolicznych doprowadził do szybkiego postępu miażdżycy i wystąpienia kolejnych zawałów serca.