Czeski film – nikt nic nie wie - Katrynicz, Agnieszka; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
To horror, co rok wszyscy menedżerowie zdrowia zadają sobie te same pytania: Zapłacą za nadwykonania czy do końca roku będziemy pracować za darmo? Zamknąć szpitale, przychodnie i oddziały czy nie? Urzędnicy z NFZ nie udzielają na nie konkretnej odpowiedzi. Czasem zapłacą, czasem nie zapłacą – uniemożliwiając tym samym polskim placówkom ochrony zdrowia racjonalne planowanie, wpędzając w długi oraz wydłużając kolejki do absurdalnych rozmiarów. Dzięki wymyśleniu instytucji tzw. nadwykonań urzędnicy NFZ zyskują pozór spokojnego sumienia: „gdyby ktoś miał pretensje, my nic nie obiecywaliśmy”. Za ten pozór płacą wszyscy: pacjenci w kolejkach i naciągnięci przez NFZ świadczeniodawcy.