Co to znaczy: ratować życie - Strzesak, Erwin (Menedżer Zdrowia, 2010)
Przez polskie szpitale przewija się dyskusja, co to jest „świadczenie ratujące życie”. Lekarze mają merytoryczny problem ze wskazaniem cech takiego świadczenia. Zdefiniowanie takiego świadczenia jest ważne o tyle, że jeśli udzieli go szpital, który przekroczył kontrakt, otrzyma za nie dodatkowo wszelkie należne pieniądze. Jeśli zaś usługa medyczna nie uzyska statusu „świadczenia ratującego życie”, zapłata będzie częściowa lub nie będzie jej wcale.