Pacjent skorzysta na prywatyzacji - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2010)
Szpitale prywatne nie tylko wypracowują zyski, ale także oferują wyższy poziom usług niż publiczne. Przykład niemiecki dowodzi, że dzięki dobremu systemowi zarządzania jakością prywatyzacja może być korzystna dla pacjentów. W RFN z roku na rok coraz więcej placówek publicznych zmienia właściciela – samorządy pozbywają się kłopotliwego balastu, sprzedając szpitale, najczęściej wielkim koncernom. W 1992 r. udział prywatnych lecznic wynosił tylko 15 proc., a w 2008 r. już 31 proc. Odwrotny trend obserwujemy w udziale placówek publicznych – w 1992 r. było ich 45 proc., a w 2008 r. tylko 32 proc. Najrzadziej zmiany dotyczą tak zwanych szpitali non profit: w 1992 r. było ich 40 proc., a w 2008 r. niewiele mniej, bo 37 proc. Placówki non profit (zwane również charytatywnymi) właściwie też są szpitalami prywatnymi, ale stanowiącymi własność kościołów, związków wyznaniowych, fundacji, stowarzyszeń itd.