Skazane na ból - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ból towarzyszy człowiekowi prawdopodobnie od chwili, kiedy ewolucja podarowała nam świadomość. Może jego odczuwanie otrzymaliśmy od Boga w trakcie aktu stworzenia. Jednocześnie ból jako objaw choroby bądź innego zagrożenia był jedną z podstawowych przyczyn powstania medycyny. Początkowo medycyna zajmowała się zwalczaniem objawów i to właśnie ból był jednym z najważniejszych powodów, które skłaniały człowieka do udania się do szamana, maga, czy wreszcie… lekarza. Ktoś o tym zapomniał, ustalając wytyczne dla placówek, w których rodzą kobiety.