Obiecanki cacanki - Marklowska-Dzierżak, Mariola (Menedżer Zdrowia, 2010)
Mija rok, od kiedy Agencja Oceny Technologii Medycznych wydała pozytywną rekomendację dla leczenia łuszczycy lekami biologicznymi w ramach programu terapeutycznego. Do dziś nie został on jednak uruchomiony. Stanowisko AOTM w sprawie leczenia łuszczycy zwykłej (plackowatej) przy wykorzystaniu produktów leczniczych: etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira), infliksimab (Remicade) i ustekinumab (Stelara), w ramach terapeutycznego programu zdrowotnego zostało wydane 9 listopada 2009 r. (rekomendacja nr 2/2009) na wniosek ministra zdrowia z 28 września 2009 r. (znak pisma: MZ-PLE-460-8365-78/GB/09). Zgodnie z programem do leczenia biologicznego mieli być kwalifikowani pacjenci z ciężką postacią łuszczycy, niereagujący na leczenie ogólne lub nietolerujący takiego leczenia. W celu zapewnienia kontroli skuteczności i bezpieczeństwa terapii mieli być objęci rejestrem klinicznym.