Bezpieczeństwo i spokój menedżera - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Sytuacja, w której szpital bądź inna placówka ochrony zdrowia może się skupić na podstawowym zakresie działania – leczeniu, to marzenie każdego dyrektora. Dzięki wsparciu wyspecjalizowanych firm doradczych to pragnienie zaczyna się urzeczywistniać. W ostatnich latach – wraz ze wzrostem świadomości praw pacjentów i praw pracowniczych – wzrosła także liczba procesów, z którymi muszą sobie radzić kadry zarządzające jednostkami ochrony zdrowia. To naturalny i zdrowy proces, lecz destabilizuje on pracę wielu lecznic. Do tego dochodzą problemy natury wewnętrznej: protesty personelu, kradzieże, konflikty z dostawcami sprzętu. To wszystko powoduje, że zarządzający szpitalami mają coraz mniej czasu na zajęcie się podstawową funkcją ich placówek – leczeniem.