Podostra zakrzepica w stencie a laboratoryjnie stwierdzona oporność na klopidogrel i kwas acetylosalicylowy u pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym. Obserwacje z Rejestru Zawałów Serca ANIN - Pręgowski, Jerzy; Przyłuski, Jakub; Karcz, Maciej; Norwa-Otto, Bożena; Kruk, Mariusz; Kalińczuk, Łukasz; Tyczyński, Paweł; Ciszewski, Michał; Rużyłło, Witold; Sitkiewicz, Dariusz; Witkowski, Adam (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp : Zakrzepica w stencie (ZS) stanowi jedno z najcięższych powikłań kardiologii interwencyjnej. Cel : Ocena związku pomiędzy odpowiedzią płytek krwi na kwas acetylosalicylowy (ASA) i klopidogrel a wystąpieniem podostrej ZS u chorych z wywiadem ostrego zespołu wieńcowego (OZW) oraz sprawdzenie wpływu podwojenia dawki podtrzymującej klopidogrelu na odpowiedź płytek. Materiał i metody : W wyniku retrospektywnego przeszukania prospektywnego jednoośrodkowego Rejestru Zawałów Serca ANIN do badania włączono 22 chorych z wywiadem podostrej ZS oraz 36 pacjentów z wywiadem OZW niepowikłanego ZS. Funkcję płytek krwi oceniano metodą agregometrii optycznej po stymulacji epinefryną (30 µmol/l) oraz ADP (5 µmol/l). Badania wykonywano podczas leczenia ASA (75 mg/dobę) w monoterapii oraz 7 dni po włączeniu leczenia klopidogrelem (75 mg/dobę). U pacjentów ze stwierdzoną opornością na klopidogrel ponownie oceniono funkcję płytek krwi po 7 dniach leczenia podwójną dawką klopidogrelu (150 mg/dobę). Wyniki : Maksymalna agregacja indukowana epinefryną podczas monoterapii ASA była podobna w obu grupach (48,9 ±28,3% vs 46,9 ±29,9%, p = 0,8). Również maksymalna agregacja indukowana ADP obserwowana po 7 dniach od włączenia leczenia klopidogrelem była podobna w obu badanych grupach (58,7 ±21,3% vs 66,0 ±17,7%, p = 0,2). Częstość oporności na ASA i klopidogrel była podobna w grupie chorych z wywiadem ZS i w grupie kontrolnej (odpowiednio 14% vs 29%, p = 0,7 oraz 57% vs 48%, p = 0,4). U 13 pacjentów z opornością na klopidogrel podanie podwójnej dawki prowadziło do zmniejszenia agregacji płytek indukowanej ADP (73,6 ±16,7% vs 60,2 ±11,3%, p = 0,037). Wnioski : Cechy kliniczne i angiograficzne inne niż oceniana laboratoryjnie oporność płytek krwi na leczenie ASA i klopidogrelem, mogą odgrywać ważną rolę w powstawaniu podostrej zakrzepicy w stencie u pacjentów leczonych PCI z powodu OZW. Stosowanie podwójnej dawki podtrzymującej klopidogrelu może zmniejszyć częstość występowania oporności płytek.