Przezskórna komisurotomia u chorej po wszczepieniu dwujamowego układu stymulującego serce - Chmielak, Zbigniew; Rużyłło, Witold; Kołodziejczyk, Sylwia; Januszewicz, Andrzej; Witkowski, Adam (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Przezskórna komisurotomia mitralna jest metodą z wyboru w leczeniu wybranych chorych z objawowym zwężeniem zastawki dwudzielnej. Zabieg jest jednak znacznie trudniejszy u chorych z wszczepionym dwujamowym układem stymulującym. Jest to spowodowane obecnością dwóch elektrod w prawym przedsionku. Przedstawiamy przypadek 60-letniej chorej po wszczepieniu dwujamowego układu stymulującego, u której wykonano przezskórną komisurotomię mitralną.