Artykuł oryginalnyAnaliza stężenia cząsteczek adhezyjnych ICAM-1 i VCAM-1 u niemowląt i małych dzieci chorych na obturacyjne zapalenie oskrzeli - Gąsiorowska, Joanna; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Swincow, Grażyna; Stefańska, Anna; Odrowąż-Sypniewska, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Jedną z najczęstszych przyczyn porad ambulatoryjnych i hospitalizacji niemowląt i małych dzieci są zapalenia dróg oddechowych. Szczególnie częstym rozpoznaniem u niemowląt i małych dzieci jest obturacyjne zapalenie oskrzeli. Najczęstszą przyczyną obturacyjnych zapaleń oskrzeli są zakażenia wirusowe. U części dzieci obturacyjne zapalenie oskrzeli ma charakter nawracający. W diagnostyce różnicowej bierze się wówczas pod uwagę szereg chorób przewlekłych, w szczególności astmę oskrzelową. W przebiegu zapalenia dochodzi do aktywacji szeregu komórek zapalnych i ich napływu do miejsca zapalenia, co jest uwarunkowane zwiększeniem aktywności cząsteczek adhezyjnych. Cel : Ocena stężeń rozpuszczalnych frakcji cząsteczek adhezyjnych ICAM-1 i VCAM-1 w surowicy niemowląt i małych dzieci z obturacyjnym zapaleniem oskrzeli. Materiał i metody : Badaniami objęto niemowlęta i małe dzieci w wieku 1–36 miesięcy: 54 pacjentów z obturacyjnym zapaleniem oskrzeli (grupa I), w tym 32 pacjentów chorowało po raz pierwszy (grupa IA), u 22 pacjentów zapalenie oskrzeli wystąpiło co najmniej po raz trzeci (grupa IB). Do grupy porównawczej włączono 26 pacjentów, którzy dotychczas nie chorowali na obturacyjne zapalenie oskrzeli (grupa II). U wszystkich pacjentów oznaczano stężenie rozpuszczalnej frakcji cząsteczek ICAM-1 i VCAM-1. Wyniki : Mediana stężenia ICAM-1 w grupie pacjentów z obturacyjnymi zapaleniami oskrzeli wyniosła 418,65 ng/ml i była wyższa niż w grupie porównawczej, w której wynosiła 430,70 ng/ml, ale różnice były nieistotne statystycznie. Mediana stężenia ICAM-1 w grupie pacjentów z pierwszym zapaleniem oskrzeli wynosiła 386,10 ng/ml, a w grupie z nawracającym zapaleniem oskrzeli 443,50 ng/ml. Różnice były nieistotne statystycznie. Mediana stężenia VCAM-1 w grupie pacjentów z obturacyjnymi zapaleniami oskrzeli wyniosła 1472,5 ng/ml, natomiast w grupie kontrolnej 1552,5 ng/ml i nie różniły się istotnie statystycznie. Mediana stężenia VCAM-1 w grupie pacjentów z pierwszym zapaleniem oskrzeli wynosiła 1632,5 ng/ml, a w grupie z nawracającymi zapaleniami oskrzeli 1334,0 ng/ml i również nie różniły się istotnie statystycznie. Wnioski : Na podstawie przeprowadzonych badań i oceny stężeń cząsteczek ICAM-1 i VCAM-1 u niemowląt i małych dzieci z obturacyjnym zapaleniem oskrzeli wydaje się, że ich oznaczanie ma małą wartość kliniczną.