Artykuł oryginalnyAnaliza zależności pomiędzy lękiem, depresją i nasileniem duszności a ciężkością przebiegu astmy oskrzelowej - Pietras, Tadeusz; Panek, Michał; Witusik, Andrzej; Wujcik, Radosław; Szemraj, Janusz; Górski, Paweł; Kuna, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Astma oskrzelowa jest poważnym problemem zdrowotnym. Na chorobę tę cierpi kilkanaście procent populacji krajów cywilizowanych. Dotyka ona ludzi z różnych grup wiekowych i różnych warstw społecznych. Mimo niewątpliwych postępów diagnostycznych i terapeutycznych astma oskrzelowa wpływa niekorzystnie na jakość życia pacjentów, długość hospitalizacji, rokowanie i utrudnia adaptację do wymagań stawianych przez otoczenie. Obturacja stanowi znaczne obciążenie emocjonalne dla pacjentów. Może to skutkować rozwojem zaburzeń nastroju i zaburzeń lękowych. Badania coraz wyraźniej podkreślają modyfikujący wpływ czynników psychopatologicznych na przebieg astmy oskrzelowej. Cel : Ocena zależności pomiędzy subiektywnymi i obiektywnymi wskaźnikami obturacji a natężeniem lęku jako cechy i jako stanu oraz nasileniem depresji u pacjentów chorujących na astmę oskrzelową. Materiał i metody : Do badania włączono 140 chorych na astmę oskrzelową oraz 100 osób zdrowych (grupa kontrolna). U pacjentów przeprowadzono strukturalizowany wywiad i wykonano badania spirometryczne zgodnie ze standardami Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc. Rozpoznanie zaburzeń wentylacyjnych i stopień ich ciężkości określono na podstawie raportu GINA. U wszystkich chorych wykonano inwentarz depresji Becka i inwentarz stanu i cechy lęku (ISCL-STAI) Spielbergera. Poziom subiektywnej duszności zmierzono skalą Borga. Wyniki i wnioski : W badaniu wykazano szereg istotnych zależności pomiędzy zmiennymi psychopatologicznymi a grupą badanych chorych w porównaniu z grupą kontrolną. Poziom depresji i deklarowana duszność modyfikowały poziom ciężkości astmy wg GINA, stopień kontroli astmy oraz wrażliwość na leczenie (ATS). Stwierdzono pozytywne zależności pomiędzy deklarowaną dusznością i poziomem depresji a dobową dawką przyjmowanych wziewnie i doustnie glikokortykosteroidów, a także leków z grupy SABA i LABA. Lęk jako stan, lęk jako cecha oraz depresja istotnie modyfikowały poziom deklarowanej duszności u badanych chorych (p < 0,001). Wykazano wpływ depresji i duszności na wartości parametrów czynnościowych płuc (FEV1, FVC, FEV1%FVC). W przedstawionej pracy wykazano szereg zależności pomiędzy zmiennymi psychopatologicznymi w badanej grupie chorych na astmę oskrzelową vs grupa kontrolna.