Artykuł oryginalnyNadwrażliwość kontaktowa na wybrane składniki kosmetyków oraz inne alergeny wśród kosmetyczek i studentek kosmetologii - Kacalak-Rzepka, Anna; Bielecka-Grzela, Stanisława; Różewicka-Czabańska, Monika; Maleszka, Romuald; Klimowicz, Adam (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Nadwrażliwość na składniki kosmetyków ze względu na ich powszechne stosowanie stanowi istotny problem kliniczny. Wśród substancji zawartych w kosmetykach alergię kontaktową mogą powodować środki zapachowe, konserwanty, podłoża oraz barwniki. Cel : Ocena częstości występowania nadwrażliwości kontaktowej na wybrane składniki kosmetyków oraz inne alergeny na podstawie wyników naskórkowych testów płatkowych przeprowadzonych wśród kosmetyczek i studentek kosmetologii. Materiał i metody : Dokonano analizy porównawczej struktury uczuleń w badanej grupie i w grupie kontrolnej losowo wybranych kobiet w tym samym przedziale wiekowym. Wyniki i wnioski : Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, iż wśród poddanych testom kosmetyczek i studentek kosmetologii nadwrażliwość kontaktowa występowała istotnie statystycznie częściej aniżeli u pozostałych kobiet (niezwiązanych z tym zawodem). Zdecydowanie najczęściej uczulającym alergenem, niezależnie od charakteru pracy, był nikiel. W grupie badanej spośród alergenów obecnych w kosmetykach najczęściej obserwowano nadwrażliwość na mertiolat i parafenylodiaminę.