Artykuł oryginalnyOcena stężenia rozpuszczalnego białka Fas w surowicy chorych na twardzinę układową - Szymanek, Magdalena; Chodorowska, Grażyna; Kowal, Małgorzata; Pietrzak, Aldona; Miturska, Renata; Krasowska, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Twardzina układowa (systemic sclerosis – SSc) jest chorobą tkanki łącznej charakteryzującą się przewlekłym procesem zapalnym o podłożu autoimmunologicznym. Badania ostatnich lat wskazują, że jedną z przyczyn nadmiernego pobudzenia limfocytów mogą być zaburzenia procesu apoptozy. Wydaje się, że szczególną rolę w regulacji procesu na drodze receptorowej odgrywa rozpuszczalne białko Fas (sFas). Materiał i metody : Badaniami objęto grupę 40 kobiet w wieku 34–79 lat z rozpoznaną SSc. Oceniano stężenie białka Fas w surowicy chorych w zależności od podtypu klinicznego SSc, czasu trwania choroby, postaci klinicznej, aktywności procesu chorobowego, stopnia i rozległości stwardnienia skóry, okresu mikroangiopatii twardzinowej, obecności zmian w płucach, przełyku i sercu, poziomu dopełniacza C3, obecności przeciwciał przeciwjądrowych oraz stosowania preparatów immunosupresyjnych. Grupę kontrolną stanowiło 29 zdrowych kobiet, dobranych odpowiednio pod względem wieku. Wyniki i wnioski : Wyniki badań wykazały istotnie wyższe stężenie sFas w surowicy chorych na SSc w porównaniu z grupą kontrolną osób zdrowych. Nie obserwowano istotnych różnic w stężeniu Fas w zależności od obrazu klinicznego choroby. Uzyskany wynik badań wydaje się wskazywać, że sFas jest ważnym wskaźnikiem zapobiegania indukcji apoptozy limfocytów T w SSc, a tym samym może prowadzić do ich wzmożonej proliferacji.