Artykuł oryginalnyBlizny po samookaleczeniach - Iljin, Aleksandra; Kruk-Jeromin, Julia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Blizny po samookaleczeniach często znajdują się w widocznych okolicach ciała, a ich powstanie może być wynikiem zaburzeń psychicznych, niektórych zespołów chorobowych oraz uzależnienia od środków odurzających. Leczenie zależy od ich lokalizacji, rozmiaru, przyczyny i czasu powstania; obejmuje metody farmakologiczne, fizykalne, chirurgiczne i psychoterapeutyczne, stosowane w skojarzeniu lub w monoterapii. Materiał i metody : W Klinice Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 1999–2008 leczono chirurgicznie 18 osób (8 kobiet, 10 mężczyzn) z bliznami powstałymi w następstwie samookaleczeń. W pracy przedstawiono przyczyny powstania i patomorfologię tych zmian w aspekcie możliwości ich chirurgicznego leczenia. Wyniki i wnioski : Wczesne i odległe wyniki pooperacyjne u wszystkich pacjentów były dobre. Dzięki skojarzeniu leczenia chirurgicznego, fizykalnego, farmakologicznego i psychiatrycznego uzyskano zadowalający efekt leczniczy. Różnorodność metod korekcji blizn po samookaleczeniach pozwala na satysfakcjonującą poprawę wyglądu, jednak bez możliwości całkowitego ich usunięcia.