Artykuł poglądowyTeoretyczne podstawy zastosowania promieniowania wąskopasmowego UVB 311 nm w dermatologii - Obtułowicz, Aleksander; Antoszczyk, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
W ciągu ostatnich lat obserwuje się coraz większe zainteresowanie fototerapią jako metodą leczniczą różnych dermatoz. Biologiczne działanie promieniowania ultrafioletowego zależy od dawki, długości fali oraz od indywidualnej wrażliwości pacjenta na UV. Szczególną uwagę poświęca się ostatnio terapii z zastosowaniem promieni UVB 311 nm jako metodzie coraz bardziej dostępnej, a jednocześnie uważanej za bezpieczniejszą od PUVA (psoralen ultra-violet A). W pracy przedstawiono wielokierunkowe immunomodulująco-immunosupresyjne mechanizmy działania promieniowania UVB 311 nm, omówiono również korzyści i powikłania związane z tą metodą fototerapii.