Opis przypadkuRogowacenie kanalikowe słoneczne powierzchowne rozsiane. Opis dwóch przypadków - Narbutt, Joanna; Słowik-Rylska, Małgorzata; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Słowik-Kwiatkowska, Iwona; Lesiak, Aleksandra (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Porokeratozy (rogowacenie kanalikowe), zaliczane do genodermatoz, są rzadko występującą grupą chorób, których istotę stanowi zaburzenie procesu keratynizacji. Wyróżnia się kilka postaci klinicznych porokeratoz, z których najczęstszą jest rozsiana powierzchowna porokeratoza posłoneczna (disseminated superficial actinic porokeratosis – DSAP). Dla wszystkich odmian porokeratozy diagnostycznym zjawiskiem histopatologicznym jest obecność tzw. cornoid lemella, czyli wgłobienia parakeratotycznej warstwy rogowej w naskórek, które tworzy kolumnę parakeratotyczną (parakeratotic column). Przedstawiono przypadki dotyczące 33-letniego mężczyzny oraz 65-letniej kobiety rasy kaukaskiej, u których w obrębie skóry gładkiej rozwinęły się rozsiane na tułowiu, pośladkach i kończynach obrączkowate wykwity z niewielkim rogowaceniem na obrzeżu zmian. W centrum zmian obserwowano niewielkiego stopnia zaniki. Na podstawie wywiadu wykazano, że pacjenci w ciągu swego życia mieli dużą ekspozycję na promieniowanie ultrafioletowe, które jest głównym czynnikiem prowokującym występowanie tego typu zmian. Pacjenci nie stosowali prawidłowej fotoprotekcji. U obu chorych pobrano wycinek skóry do badania histopatologicznego. Na podstawie wywiadu, obrazu klinicznego oraz wyniku biopsji rozpoznano w obu przypadkach DSAP. W przedstawionych przypadkach potwierdzono wpływ nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne na rozwój rozsianej powierzchownej porokeratozy, co wskazuje na konieczność stosowania u osób ze zwiększonym narażeniem na światło słoneczne codziennej, szeroko rozumianej fotoprotekcji (filtry słoneczne, odzież ochronna, okulary przeciwsłoneczne). W niniejszym artykule zwrócono również uwagę na trudności diagnostyczne i terapeutyczne związane z rozpoznaniem tej choroby.