Artykuł poglądowyZaburzenia funkcji poznawczych po operacjach chirurgicznych - Warwas, Krzysztof; Szwed, Krzysztof; Borkowska, Alina (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
Pooperacyjne dysfunkcje poznawcze (postoperative cognitive dysfunctions – POCD) są częstym i istotnym klinicznie powikłaniem operacji chirurgicznych. Zaburzenia te dotyczą głównie pamięci oraz funkcji wykonawczych. Pacjenci operowani kardiochirurgicznie są szczególnie narażeni na wystąpienie POCD. Co ważne, w tej grupie chorych obecność POCD wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia innych powikłań pooperacyjnych oraz zgonu. Etiologia POCD jest złożona i nie do końca poznana. Dotychczas nie wykazano istotnego związku pomiędzy metodami operacji i znieczulenia a występowaniem POCD, jakkolwiek te zmienne mogą być znaczące u chorych w starszym wieku. Czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia POCD są m.in.: aspekty kliniczne związane z chorobą podstawową, wiek pacjenta, gorsze przedoperacyjne funkcjonowanie poznawcze oraz nadużywanie alkoholu. Niezbędne jest prowadzenie dalszych badań nad etiopatogenezą POCD, jak również nad metodami wykrywania i zapobiegania temu zaburzeniu. Postępowanie takie umożliwi wczesne wdrożenie odpowiednich strategii terapeutycznych, które pozwolą na poprawę funkcjonowania poznawczego pacjenta i w konsekwencji jakości jego życia.