Artykuł oryginalnyZaburzenia rozpoznawania emocji u chorych na jadłowstręt psychiczny w okresie adolescencyjnym - Dmitrzak-Węglarz, Monika; Jaracz, Jan; Słopień, Agnieszka; Maciukiewicz, Małgorzata; Rajewski, Andrzej (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
Wstęp : Wyniki przeprowadzonych dotychczas badań wskazują na zaburzenia funkcji poznawczych oraz zaburzenia rozpoznawania emocji u pacjentów z jadłowstrętem psychicznym (JP). Celem badania była ocena trafności rozpoznawania emocji wyrażanych przez twarz oraz analiza zależności między uzyskanymi wynikami a sprawnością funkcji wykonawczych oraz nasileniem depresji w grupie chorych z JP. Materiał i metody : Badaniem objęto 55 pacjentek z rozpoznaniem JP oraz 58 osób zdrowych z grupy kontrolnej. Średni wiek w grupie badanej i kontrolnej wynosił odpowiednio 15,29 i 15,63 roku. Do oceny rozpoznawania emocji wyrażanych przez twarz zastosowano baterię testów opracowanych na Uniwersytecie Pensylwania, pozwalających na ocenę rozpoznawania emocji (emotion recognition – ER40), nasilenia emocji (emotion discrimination – EDF40) oraz emocji i oceny ich nasilenia (emotion recognition and discrimination – PEAT40). Sprawność funkcji wykonawczych oceniano za pomocą testu sortowania kart Wisconsin (Wisconsin Card Sorting Test – WCST). Nasilenie depresji oceniano przy użyciu inwentarza depresji Becka (Beck Depression Inventory –BDI). Obliczano także wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI). Wyniki : W zadaniach oceniających rozpoznawanie rodzaju i nasilenia emocji pacjentki z JP potrzebowały więcej czasu na udzielenie prawidłowej odpowiedzi w ocenie emocji radości (p = 0,018) i smutku (p = 0,029) w teście EDF40 oraz smutku (p = 0,026) w teście PEAT40. Kobiety z restrykcyjnym typem choroby udzielały nieprawidłowej odpowiedzi odnośnie do twarzy wyrażających lęk po krótszym czasie w porównaniu z osobami z typem bulimicznym w teście ER40 (p = 0,022). Nie wykazano istotnych różnic w wykonywaniu testu WCST pomiędzy grupą pacjentek z JP a grupą kontrolną. Nie stwierdzono także zależności między wynikami WCST oraz nasileniem depresji a zdolnością do rozpoznawania emocji. Wnioski : Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na obecność dyskretnych zaburzeń rozpoznawania emocji w grupie adolescentek z JP. Nie wykazano istotnych zależności między rozpoznawaniem emocji i funkcjami wykonawczymi, a także nasileniem depresji.