Opis przypadkuZaburzenia poznawcze i objawy psychopatologiczne w przebiegu zespołu Fahra – opis przypadku - Jochim, Kinga; Kucharski, Robert; Woźniak, Marcin; Nowak, Maria; Łachut, Katarzyna; Ziółkowska-Kochan, Marzenna; Motyl, Dorota (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
objawy różnie nasilonych zaburzeń poznawczych i objawów psychopatologicznych. W pracy przedstawiono przypadek 68-letniej pacjentki z rozpoznanym zespołem Fahra. Omówiono przebieg procesu diagnozy lekarskiej i psychologicznej oraz zastosowane metody terapii. Różnorodność objawów klinicznych w przebiegu zwapnienia jąder podstawy powinna motywować lekarzy do szczegółowej oceny stanu pacjenta. Ocena stanu neuropsychologicznego pacjentów powinna być badaniem rutynowym, użytecznym w długoterminowym rokowaniu.