Opis przypadkuZaburzenia funkcji poznawczych po usunięciu oponiaka rynienki węchowej – opis przypadku - Talarowska, Monika; Zboralski, Krzysztof; Berent, Dominika; Gałecki, Piotr (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
Cel pracy : Opis deficytów funkcji poznawczych u pacjenta ze zdiagnozowanym oponiakiem rynienki węchowej oraz porównanie ich z dysfunkcjami obecnymi u badanego po operacyjnym usunięciu guza. Autorzy przedstawiają również mało znane w Polsce narzędzie służące do oceny funkcji poznawczych, jakim jest montrealska skala oceny funkcji poznawczych (M o CA). Metody : Do oceny funkcji poznawczych zastosowano: wzrokowo-motoryczny test Gestalt L. Bender, test pamięci figur geometrycznych A. Bentona, krzywą uczenia się Łurii, próbę fluencji werbalnej wg Łuckiego, test łączenia punktów Reitana, test figury złożonej Reya oraz skalę M o CA. Wyniki : Ocena funkcjonowania poznawczego pacjenta po przebytej operacji wykazała poprawę w stosunku do stanu przed chorobą. W skali M o CA badany prawidłowo wykonał zadania sprawdzające orientację co do miejsca i czasu, sprawność koordynacji wzrokowo-ruchowej, zdolności językowe (nazywanie, powtarzanie zdań), a także część zadań oceniających koncentrację uwagi (odejmowanie seryjne, reagowanie na literę a). Chory miał jednak trudność z zaznaczeniem prawidłowej godziny na narysowanej przez siebie tarczy zegara (planowanie, pamięć operacyjna, koordynacja wzrokowo-ruchowa), prawidłowym odtworzeniem 5 usłyszanych słów i 5 usłyszanych cyfr (pamięć krótkotrwała, koncentracja uwagi, pamięć operacyjna), płynnością słowną, abstrahowaniem oraz przypominaniem odroczonym. Wnioski : 1. Zabieg usunięcia oponiaka rynienki węchowej przyczynił się do poprawy funkcjonowania poznawczego, emocjonalnego, społecznego i zawodowego pacjenta. 2. Montrealska skala oceny funkcji poznawczych może być przydatna w ocenie funkcjonowania poznawczego pacjentów z lezjami w obrębie płatów czołowych.