Splenoza brzuszna manifestująca się jako rozsiany proces nowotworowy - Ksiądzyna, Dorota (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Splenoza to ektopowa autotransplantacja tkanek śledziony w następstwie jej urazu lub operacji. Zwykle występuje w obrębie jamy brzusznej i miednicy, obejmując otrzewną ścienną i trzewną. Pacjenci na ogół nie odczuwają żadnych dolegliwości, a zaburzenie to jest rozpoznawane przypadkowo. Niniejsza praca stanowi opis przypadku splenozy brzusznej manifestującej się jako rozsiana choroba nowotworowa z przerzutami o nieznanym punkcie wyjścia u 54-letniej kobiety, która przebyła splenektomię z powodu urazu w 12. roku życia. Ostateczne rozpoznanie ustalono na podstawie badania histopatologicznego guzków usuniętych podczas laparotomii zwiadowczej, które miały budowę typową dla śledziony. Nietypowe rozpoznanie wskazuje na potrzebę uwzględnienia splenozy w diagnostyce różnicowej guzopodobnych zmian uwidocznionych w badaniach obrazowych jamy brzusznej u pacjenta po przebytym urazie śledziony.