Chirurgiczne leczenie zatoki włosowej z zastosowaniem Z-plastyki – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Pakuła, Dariusz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . Zatoka włosowa jest przewlekłym stanem zapalnym zlokalizowanym w szparze międzypośladkowej. Pomimo iż pierwszy opis chirurgicznego leczenia tej choroby pochodzi z 1847 roku, to jej terapia wciąż stanowi duże wyzwanie na oddziałach chirurgicznych w Polsce. Obecnie torbiel włosowa może być leczona zarówno zachowawczo, jak i chirurgicznie. Cel pracy . Przedstawienie przypadku chirurgicznego leczenia pacjenta z zatoką włosową oraz przegląd najnowszego piśmiennictwa odnoszącego się do tego problemu. Opis przypadku . Chory 30-letni został przyjęty na Oddział Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi z powodu zatoki włosowej celem wykonania planowego zabiegu operacyjnego. U chorego wykonano operację doszczętnego wycięcia zatoki włosowej z zastosowaniem Z-plastyki. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany. Obecnie chory jest pod kontrolą przyszpitalnej poradni proktologicznej. Po 5 miesiącach od momentu wykonania zabiegu operacyjnego u pacjenta nie stwierdzono nawrotu zatoki włosowej. Wnioski . Wyniki chirurgicznego leczenia torbieli włosowej w Polsce nadal nie są w pełni zadowalające ze względu na częste wznowy. Szerokie wycięcie zatoki włosowej, a następnie zastosowanie Z-plastyki pozwala skutecznie leczyć pacjentów z tą chorobą. Autorzy artykułu uważają, że ze względu na dużą liczbę powikłań i nawrotów po chirurgicznym leczeniu zatoki włosowej zabiegi tego typu powinny być wykonywane tylko w wysokospecjalistycznych placówkach.