Wpływ dymu tytoniowego na skórę - Sałata-Nowak, Justyna; Flisiak, Iwona; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Palenie tytoniu jest uznawane za jeden z ważniejszych czynników wpływających negatywnie na stan skóry, błon śluzowych i uzębienia. Dym tytoniowy zawiera oprócz nikotyny szereg toksycznych substancji, w tym wiele karcynogennych. Dotychczas udokumentowano związek palenia z upośledzonym gojeniem się ran, przyspieszonym starzeniem się skóry, łuszczycą zwyczajną, łuszczycą krostkową dłoni i stóp, rakami skóry i błon śluzowych, ropniami mnogimi pach, brodawkami narządów płciowych, chorobą Buergera. Wpływ dymu tytoniowego na wystąpienie i przebieg trądziku, wyprysku rąk i czerniaka złośliwego pozostaje nadal tematem dyskusji. Jednakże dym tytoniowy może mieć korzystny wpływ na przebieg niektórych chorób, takich jak piodermia zgorzelinowa, pęcherzyca zwykła, choroba Behçeta, czerniak dystalny, opryszczka wargowa i mięsak Kaposiego u pacjentów z AIDS.