Krok wstecz - Majer, Patrycja (Menedżer Zdrowia, 2010)
Dziś prywatne lecznice mają znacznie większe możliwości reklamowania swoich usług niż gabinety prywatne. Te pierwsze podlegają zapisanemu w ustawach prawu i nie muszą się liczyć z narzucanymi przez izby lekarskie regulacjami wewnętrznymi. Lekarze prowadzący prywatne praktyki nie mają takiej możliwości. Muszą respektować obostrzenia izb lekarskich i być świętsi od papieża. Zamiast te bariery zlikwidować, samorząd lekarski chce ograniczyć reklamy placówek medycznych. W tym celu prezes Naczelnej Rady Lekarskiej, dr Maciej Hamankiewicz, zaapelował do wojewodów, by ci nałożyli ograniczenia prawne na NZOZ-y.