Pokusa łatwych rozwiązań - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2010)
Niejednokrotnie w historii możnowładcy niszczyli dokonania poprzedników, by zrealizować własne plany. Z rozkazu cesarza Franciszka II niemal doszczętnie zniszczono krakowskie mury tylko po to, by zdobyć cegłę na budowę infrastruktury miejskiej. Nim to jednak nastąpiło, na rozbiórce zyskali przede wszystkim nieuczciwi handlarze, dla których piętrzące się latami stosy cegły były zachętą do spekulacji. Przed podobnym losem trzeba ochronić system abonamentów medycznych w Polsce.