Wyprzedzić kryzys – rozmowa z Rafałem Biernackim, dyrektorem Biura Ubezpieczeń Medycznych firmy Mentor SA (Menedżer Zdrowia, 2010)
Placówki służby zdrowia i lekarze podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Pakiet obowiązkowych zabezpieczeń uzupełniają ubezpieczenie udzielania świadczeń w ramach własnego kontraktu z NFZ oraz wprowadzone rozporządzeniem ministra finansów z kwietnia tego roku ubezpieczenie lekarzy. To jednak tylko pozornie ułatwia rozwiązanie problemu dobrego ubezpieczenia zakładu opieki zdrowotnej. Rozporządzenie ministra finansów wprowadzające minimalne wymogi ubezpieczeń implikuje bowiem wiele nowych zagrożeń. Najpoważniejsze z nich to niska minimalna suma gwarancyjna na jedno zdarzenie, brak pokrycia ubezpieczeniem szkód polegających na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie mienia oraz szkód powstałych w ramach udzielania świadczeń pozakontraktowych.